Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Halal

Halal

Slagtning af kyllinger i Danmark sker efter reglerne i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 583 af 6.6.2007 om slagtning og aflivning af dyr. Det betyder, at kyllingerne bedøves før slagtning, hvorefter de bliver slagtet.

På de store danske fjerkræslagterier er processen følgende: Før slagtning bedøves kyllingerne i et strømførende vandbad, hvorefter de slagtes med en slagtemaskine. En dyrlæge fra Fødevarestyrelsen fører kontrol med, at bedøvelsen er effektiv.

Når kyllingerne slagtes med en slagtemaskine siger reglerne, at der skal stå en person og overvåge slagtningen. Denne persons primære opgave er at sikre, at kyllinger, der af en eller anden grund ikke er blevet slagtet i maskinen, i stedet bliver slagtet med en almindelig kniv. På mindre fjerkræslagterier anvendes der ikke slagtemaskine, så her slagtes alle kyllingerne manuelt.

Når den person, der overvåger eller foretager slagtningen, er godkendt af Islamisk Kulturcenter som halal-slagter, er slagtningen en halal-slagtning. Halal-slagterne har to praktiske opgaver i forbindelse med halalslagtningen. De skal dels med mellemrum kontrollere, at kyllingerne udelukkende bedøves og ikke aflives under bedøvelsen, og dels skal de underskrive de særlige halal-eksportcertifikater, der anvendes ved eksport til muslimske lande.

Ca. 99 % af de kyllinger, der slagtes i Danmark, slagtes på fjerkræslagterier, der er godkendt til halal-slagtning af Islamisk Kulturcenter og Muslim World League i København. Da der med hensyn til bedøvelsen og slagtningen i praksis ikke er forskel på halal og ikke-halal, foretages alle slagtninger som halal.

Hvorfor halal?

Da man på slagtetidspunktet ikke ved, på hvilket marked kyllingen, eller udskæringerne, skal sælges, vil det være meget vanskeligt rent logistisk at håndtere både halal og ikke-halal på samme slagteri. Dette ville også indebære en omfattende sortering af de enkelte kødstykker. Ved at slagte alle kyllinger halal undgås dette - i praksis - umulige sorteringsarbejde.

Der findes i Danmark en række helt små fjerkræslagterier. På disse virksomheder foretages der ikke halal-slagtning